Skip to main content

Gruvearbeiderens datter

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Elisabeth Almendingen
Leseeksemplar fra Bladkompaniet

Dette er første bok i en serien. Vi kommer rett inn i handlingen på Modums Blaafarveværk i 1827, da det er et møte med den tyske direktør Beyer. Dette er i en tid da det var full aktivitet med gruvearbeidet. Siri Jonsdatter er datter av en av gruvearbeiderne. Hun har en uvanlig idé, og blir kjent med direktørsønnen Erich.

Etter hvert får Siri ansvaret for å drifte en nyopprettet gruvestue, og både Erich og søsteren Ulrike hjelper til med det de kan. Noe som den arrogante direktøren ikke liker. Men i det minste går gruvestuen med overskudd helt fra start.

Dette er en fin, hyggelig og lettlest serie. Her er det både spenning og romantikk, og jeg falt lett for denne. Jeg synes forfatteren skriver et godt og levende språk, som gjør at jeg lett ser historien for meg når jeg leser. Dessverre er boka fort utlest, og jeg VIL ha MER.

Dette er altså første bok i en serie som skal bli på åtte bøker. Foreløpig er fem av dem ferdige.

Bladkompaniet har levert seriebøker siden 1915. De er en del av forlaget Vigmostad & Bjørke. Alle bøker i de ulike seriene, kan du abonnere på. Da får du dem direkte i postkassa før de kommer ut i butikken.

Terningkast: 5


Forfatter: Elisabeth Almendingen
Forlag: Bladkompaniet
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 251
Format: Pocket
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

BLAAFARVEVÆRKET, 1827

For Siri Jonsdatter går livet sin vante gang på husmannsplassen Ihlen ved Blaafarveværket, men da hun plutselig får ansvaret for å drive den nye gruvestua, blir livet hennes snudd på hodet. Det er nemlig ikke bare nye arbeidsoppgaver og arrogante direktører hun må forholde seg til, men også den sjarmerende direktørsønnen, Erich Beyer …

«Så du er overbevist om det?» Unge herr Beyer sendte henne et ertende blikk.«Ja!» Siri kjente at hun ble varm i kinnene. Han kunne vel aldri kurtisere henne? Hun slo bort tanken så fort den kom.Hun måtte ikke glemme at han var sønn av en direktør og hun datter av en gruvearbeider!
Om forfatteren:

Elisabeth Almendingen (f. 1983) vokste opp i Vikersund, men bor for tiden med sin familie i Alicante i Spania. Hun er utdannet fysioterapeut og driver sitt eget institutt. På fritiden liker hun å gå fjellturer og stelle i hagen. Gruvearbeiderens datter er hennes første romanserie.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "det lille ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Vigmostad & Bjørke