Skip to main content

Under radaren

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Anthony McCarten
Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

"Under radaren" er en historie om ti personer i USA. De er utvalgt til å være med i en konkurranse samtidig som de hjelper CIA med å teste et nytt overvåkningssystem. Deltakerne får to timer forsprang, før CIA bruker alle midler for å spore dem opp. Målet er å holde seg skjult i 30 dager, nesten som en avansert form for gjemsel. Den som klarer det får en premie på tre millioner dollar.

Tror du at du hadde klart det? Det er lett å tenke det, men jeg er usikker på hvor lett det egentlig er. Testpersonene her får iallefall erfare vanskelighetsgraden i konkurransen, og hvordan bitte små ting avslører dem. Noen blir funnet raskt, men noen klarer seg lenge. En av hovedpersonene er bibliotekar Kaitlyn Day. Hun har mange "triks i ermet", og holder seg lenge under radaren. Hva har skjedd med henne, og hvorfor er hun så vanskelig å finne?

Om noen klarer seg helt til slutt? Det får du lese boka for å finne ut :)

Dette er ikke en vanlig krimbok med et plott. Det er en spenningsbok, og en veldig aktuell thriller. Hver dag legger vi fra oss elektroniske spor, flere enn vi aner – og vi kan lett spores. Til vanlig er ikke det noe problem, men hva om du virkelig vil gjemme deg?

Historien er kreativ og original, og så er det en artig twist underveis. Det var lett å la seg fengsle av den spennende historien.

Fin bok som jeg gjerne anbefaler.

Terningkast: 5

Forfatter: Anthony McCarten
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 400
Format: Innbundet
Originaltittel: Going Zero
Oversatt av: Inge Ulrik Gundersen
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Ti amerikanske borgere er utvalgt til å delta i BETA-testen for «Fusion», et høyteknologisk initiativ i den nasjonale sikker­hetens navn.De som står bak er CIA og Cy Baxter – teknologisk vidunderbarn, multimilliardær og adm.dir. for landets største sosiale medium, WorldShare.På et gitt tidspunkt vil hver av de ti deltakerne få to timer på seg til å gå helt under radaren. Utfordringen de neste 30 dagene er å ikke bli funnet av sikkerhetseksperter som vil ta i bruk alt av tilgjengelig overvåkingsteknologi.
 
For Baxter dreier det seg om en lukrativ kontrakt med myndighetene. For deltakerne innebærer en eventuell seier en premie på tre millioner dollar.En av deltakerne er en upretensiøs bibliotekar fra Boston som alle forventer vil være den første som blir funnet. Kaitlyn Day er imidlertid langt mer talentfull enn hva sikkerhetseks­pertene hadde trodd. Og selve grunnen til at hun deltar, er også en annen enn hva noen hadde kunnet forutse.Om forfatteren:

Anthony McCarten (f. 1961) bor i London. Han er er en velkjent forfatter, dramatiker og journalist, og har skrevet manus til store filmsuksesser som The theory about everything, Bohemian Rhapsody og Darkest Hour. Han har vunnet BAFTA-prisen to ganger, og blitt nominert til Oscar hele fire ganger.

 


 

Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Vigmostad & Bjørke