Skip to main content

En nasjon i sjakk

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Johan Høst
Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Statsministeren er ute på skitur med sine vakter, da vaktene plutselig blir liggende bak. Statsministeren snur for å se om det er noe galt. Kort tid etter blir han og den ene livvakten meldt savnet.

Kidnapperen tar kontakt. Politikerne blir invitert til et parti sjakk, der de spiller om livet til statsministeren. Hver brikke representerer en offentlig tjenestemann eller en samfunnstopp. Når en brikke blir tatt, mister denne livet. Hvem som skjuler seg bak hvilken brikke, vites ikke før brikken blir slått ut.

Folkene på stortinget må gjøre et vanskelig valg. De får tak i en ekspert på sjakk til å hjelpe seg, men hvert trekk er vanskelig. Hvilket liv betyr mest? Statsministerens eller de ukjente borgerne?

Dette var en god bok med et veldig originalt plott. Jeg har ikke lest noe lignende noen gang. Den spennende historien bygger seg stadig oppover. Språket glir lett, og jeg ser stedene for meg uten problem. Innimellom kan jeg også høre kommentatorstemmene til Lahlum og Hammer ;)

Det jeg savnet underveis var illustrasjoner av de ulike trekkene, men så viser det seg at de faktisk er bak i boka. Plusspoeng for det.

Jeg liker best når bøkene lurer meg, og jeg har tatt helt feil av gjerningspersonen. Akkurat nå må jeg være inne i en veldig "løsningsorientert periode" for noe gjorde at jeg mistenkte riktig person med en gang denne personen ble presentert. Det gir et lite trekk.

Bortsett fra det, så var dette en genial bok som jeg likte godt. Kan anbefales.


Forfatter: Johan Høst
Forlag: Vigmostad Bjørke
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 426
Format: Innbundet

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

Norges statsminister blir kidnappet. Terroristen stiller bare ett krav. At politikerne som sitter ved makten, spiller et sjakkparti om statsministerens liv. Brikkene representerer personer i statens tjeneste eller samfunnstopper. Hver gang terroristen tar en brikke, må et menneske bøte med livet.
 
Før det første trekket tas, stopper en trailer ved Stortinget, og hengerens vegger blåses av. På planet sitter statsministeren i et glassbur. Spillet er i gang. Det er også uret på bombedisplayet som henger rundt statsministerens hals.
 
Beredskapstroppens Anton Block må kjempe en desperat kamp mot klokken for å stoppe drapene og redde det norske demokratiet.
Om forfatteren:

Johan Høst (f. 1971) er tekstforfatter, gründer og kreativ leder i eget reklamebyrå. Han er også programleder for Norsk tipping på NRK og fire ganger norgesmester i curling. Han bor på Lillehammer med familien. En nasjon i sjakk er hans første roman. 

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene må merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er dette MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg velger også selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken, og på hvilket tidspukt jeg gjør det. Det er viktige punkter for meg. Jeg er ikke tilknyttet noen forlag, eller bedt om å skrive noe.

Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har derfor INGEN økonomisk fordel, og heller ingen kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres kun av idealistiske formål, fordi jeg ønsker at gode bøker, skal nå ut til flere lesere.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa
- Lesedilla

- God Bok!

Les Hverdagsnettmagasinet her:

 

Vigmostad & Bjørke