Skip to main content

Advent

  • Anne Lise Johannessen

Advent er en tid der mange aktiviteter bygger opp under det nære sosiale godt rammet inn med varme og lys. Familien kommer sammen og tenner adventslysene, alt etter hvilken søndag det er. Mange steder holder man ennå gamle tradisjoner i hevd, f.eks. med høytlesning av julefortellinger o.l.

Ordet advent betyr ankomst og skriver seg helt fra romertiden. Adventus var ensbetydende med å vente på at keiseren skulle ankomme. Fire søndager før jul begynner kirkeåret. Den første av dem er første søndag i advent. Adventsfargen er lilla. I de katolske land er advent en botstid med faste, som i tidligere tider begynte med Mortensmesse. Før var det skikk at man ikke skulle danse og more seg i adventstiden.

Adventskransen og staken kom til Norge fra Tyskland, via Danmark, akkurat som juletreet. Skikken med å tenne et lys for hver søndag i advent spores tilbake til 1886. Adventslysene tennes ofte opp mot et måltid, der nær familie/venner sitter samlet. Bruken av adventskrans oppsto i Tyskland i 1830-årene, etter en idé av indremisjonens grunnlegger Johann Heinrich Wichern, hvor de gamle julesymbolene – eviggrønne vekster og lys – er forenet i en ring. Opprinnelig brukte man røde bånd, som er livets farge på kransene, men i dag finner vi også andre fargekombinasjoner, f. eks lilla bånd som er den liturgiske fargen for adventstiden.

 
Så tenner vi et lys i kveld.
Vi tenner det for glede.
Det står og skinner for seg selv
og oss som er tilstede.
Så tenner vi et lys i kveld.
Vi tenner det for glede.
 
  • Rakefisk og Mandelpoteter er mat som settes på bordet i adventstida.
  • Rakefisken renses og skjæres i filler eller i såkalte lodder. Den serveres videre med rødløk i tynne ringer eller finhakket, godt fulgt av rømme og nykokte Mandelpoteter.
  • Potetene skrubbes godt og kokes ved at de legges over i kjele med kaldt vann som så kokes opp. Varmen skrues ned og potetene koker videre 7-10 minutter. Dersom de ikke er ferdige, kan de bli liggende i det varme vannet et par minutter før vannet helles av. Dampes lett før de serveres. Mandelpoteter serveres med eller uten skall.