Skip to main content

Navn – tradisjoner fra Anne til Ådne

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Benedicta Windt-Val
Leseeksemplar fra Pitch

Første paragraf i Navneloven (Lov om personnavn) sier at alle skal ha fornavn og ett enkelt eller dobbelt etternavn og kan i tillegg ha mellomnavn.

Det er også den loven man må forholde seg til når det gjelder hva man kan bruke som navn. Innen barnet er seks måneder, må foreldre velge et navn. I dag står man ganske fritt når det gjelder hva som er lov å bruke som navn, så lenge navnet ikke er til vesentlig ulempe for personen.

Er du fornøyd med navnet ditt, eller skulle du ønske at du hadde hatt et annet? Synes du at navnet ditt passer til den personen du er? Kanskje du er oppkalt etter noen, eller valgte foreldrene dine navnet ditt ut fra navnetoppen, eller ut i fra tradisjoner i familien?

Dette er en vanskelig bok å skrive noen omtale om. I denne boka får du svar på det meste som gjelder navn. Det er kanskje en bok for spesielt interesserte, men uansett er navn et interessant tema som vi alle må forholde oss til.

Terningkast: 4

Lurer du på hva som er forskjellen mellom fornavn, mellomnavn og etternavn?
Da kan du lese denne artikkelen.


Forfatter: Benedicta Windt-Val
Forlag: Pitch
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 185
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Har du noen gang lurt på hvorfor du heter akkurat det du heter? Eller hva navnet ditt betyr? Eller hva valget sier om dine foreldre og tiden du lever i?

Alle mennesker har et navn, og navnene våre er en rik og spennende kilde til kunnskap om samfunnet og historien vår. De gjenspeiler regler og normer, tro og overtro, holdninger og moter.

Her får du historien om våre personnavn fra de eldste tider og frem til i dag, og innsikt i hvordan og hvorfor navnetrendene endrer seg. Boken er full av eksempler og fun facts.

Forfatteren håper å inspirere til livlige samtaler rundt middagsbordet og hjelpe vordende og nybakte foreldre til å bli enige om hva det nye familiemedlemmet skal hete, og få oss til å tenke over hvor viktig navnevalget er for vårt liv.

 

Et navn er kun et ord, men der knytter sig mærkelige egenskaper ved det.

- Johannes Steenstrup, dansk historiker og professor, 1918


Om forfatteren:

Benedicta Windt-Val (f. 1952) har arbeidet som oversetter i 40 år, og hun har blant annet oversatt Lucinda Rileys romaner. Hennes faglige bakgrunn er en kombinasjon av navneforskning og litteraturvitenskap, og et av hennes spesialområder er navn i litteraturen.

 


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese boka jeg får, og hvilket tidspunkt jeg vil lese den.

Dessuten velger jeg selv både OM og HVOR jeg vil dele anmeldelsen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne skrive om en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive bokanmeldelser. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok!

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember