Skip to main content

Hjem

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Harlan Coben
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

For ti år siden ble to gutter kidnappet. Hva om kun den ene vender hjem?

I ti år har familiene levd i uvisshet. Nå tror Myron Bolitar og vennen Win at de har klart å spore opp den ene av guttene, Patrick, som nå er 16 år gammel. Men hva skjedde for ti år siden? Og hvor har gutten vært i alle disse årene?

Tankene deres går umiddelbart til den andre gutten, Rhys, som er sønnen til Myrons søskenbarn. De vet at de ikke har råd til å gjøre noen feiltrinn, for da kan en eller begge guttene forsvinne igjen. Denne gangen for godt.

Helten Myron Bolitar er tilbake i en forrykende thriller til glede for Cobens mange fans.


Forfatter: Harlan Coben
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2018
Originaltittel: Home
Oversatt av: Tore Aurstad
Antall sider: 400
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
For en del år siden, var Harlan Coben absolutt en av yndlingsforfatterne mine, etter at jeg lånte flere bøker av han fra en kollega. Etter det slukte jeg alle bøker jeg kunne finne av han, og jeg elsket de. Men av en eller annen grunn har jeg ikke fått med meg de seneste bøkene hans. Da Cappelen Damm kom med sin nye vårliste, oppdaget jeg plutselig at det skulle komme en ny bok.

Som sagt har det gått en del år siden jeg leste noe av denne forfatteren. Den siste Coben-boka jeg leste var pocketversjonen av 'Seks år' som ble utgitt i 2014. Inntrykket mitt er at de tidligere bøkene hans kanskje var noe bedre enn denne, men det er mulig jeg husker feil.

Jeg har dessuten lest mange bøker siden siste Coben, men det som ikke har forandret seg er at forfatteren fortsatt skriver bra krim. Løsningen er heller ikke gitt før man begynner å nærme seg slutten.

Hvis du ikke har rukket å lese noe av denne forfatteren enda, så er det en fin mulighet til det nå. Her kan du se nærmere på hvilke bøker han har skrevet.


Om forfatteren:
Han har rasket med seg det meste som finnes av priser og har tronet på bestselgerlistene over store deler av verden. Bøkene hans blir utgitt på mer enn 22 språk.

Harlan Coben har hatt eventyrlig suksess som forfatter, men fortsatt gnager uroen ham: Vil han klare å skrive en historie som er like god som den forrige? Jeg bekymrer meg hver eneste gang. Når jeg er ferdig med en bok, hører jeg en stemme inne i meg si ”Vel, det var det. Nå kan du like godt legge opp, for det der klarer du aldri en gang til.” Erfaring har lært meg at den lille stemmen tar feil. Men jeg hører den fortsatt, og selv om jeg vet at den tar helt feil, gjør den meg sprø.


Hemmeligheter og familiebånd er temaer i flere av Harlan Cobens bøker. Hvorfor?

For å si det helt enkelt, det er kjempespennende temaer. Jeg er fascinert av familiebånd som kan kvele eller trøste. Jeg elsker fryktelig uflaks og umulig redning. Dette er rett og slett mitt domene. Det slutter aldri å forundre meg hvor sterkt lesere identifiserer seg med historier og hendelser som har med familie og foreldre å gjøre. Men ved nærmere ettertanke er det vel ikke så merkelig. Det er jo det viktigste i livet for de fleste av oss.

På spørsmål om hvem som var hans første litterære inspirator, er Coben ikke i tvil. Det var moren min. Vi gikk ofte sammen til den gamle Barnes & Noble-bokhandelen på Manhattan, og der kunne vi være hele dagen. På den tiden hadde vi ikke mye penger, og vi handlet så å si aldri leker, men vi fikk alltid de bøkene vi hadde lyst på. Jeg har alltid vært nærmest altetende når det gjelder bøker, og har fortsatt stor glede av å lese.

Han blir litt mer tvilende når vi spør om hva han gjør i fritiden.

Fritid – hva er det? Enten skriver jeg eller så leser jeg, eller så er jeg sammen med de fire barna mine som er fra ni år og nedover. Alle som selv har barn, skjønner nok at jeg ikke har fritidsproblemer.

Cappelen Damm