Skip to main content

En torn i øyet

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Julie Hastrup
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Agnes Dam, en fyldig eldre dame, er ute og lufter hunden sin, Trunte på Vest-Jylland i Danmark. Da Trunte plutselig stopper og bjeffer, ser Agnes noe. Det ligger en ung jente på bakken, og hun er død.

Jenta viser seg å være den 22 år gamle Anna Gudbergsen. Hun hadde kvelden før syklet hjem fra et utested. Knivdrept og muligens voldtatt, er politiets uttalelse.

Rebekka Holm (35) jobber hos Mordkommunisjonen i København. Dette er hennes tredje år i dette tøffe miljøet, hun er eneste kvinne på avdelingen, og hun er dyktig i jobben sin. Nå har hun nettopp flyttet inn på et nytt kontor, et stort lyst rom i sjette etasje. Hun står i vinduet og ser utover Tivoliet i København, da telefonen ringer.

Det er sjefen til Rebekka, Torsten Krogh. Han forteller om jenta som er funnet, og ber Rebekka se på saken. Etter at hun begynte i Mordkommunisjonen er det ikke så ofte hun jobber med klassiske drapssaker. Hun kjenner en sitrende spenning i mellomgulvet, for det har hun savnet. Dette blir hennes første solosak, og nå skal hun assistere det lokale politiet i Ringkøbing.

Anna kommer selv fra Ringkøbing. Hun vokste opp der, men flyktet derfra da hun var 19, og har ikke vært der siden, av personlige årsaker. Foreldrene bor fortsatt der, men dem møter hun andre steder enn i hjembyen.

Anna blir leder for det lokale teamet, Mikael, David, Susanne og Egon. Det viser seg raskt at Anna får god kjemi med Mikael, og det liker ikke teamets sekretær, Bettina.

Det kommer straks fram at det skjedde et lignende drap for 20 år siden, da Lene ble en del av den uløste drapsstatistikken. Nå viser deg seg at disse drapene har mange likhetstrekk. Teorien er også at Anna kjente gjerningsmannen.

En person seiler raskt opp som mistenkt, men Rebekka står hardt på at hun tror det er feil gjerningsmann. Rebekka gjør en god figur som leder, samtidig som hun kjemper mot egne problemer.

Har utgitt ni romaner om drapsetterforsker Rebekka Holm

Julie Hastrup kommer selv fra Ringkøbing. Hun har fått mange godord om sine krimbøker om Rebekka, og hun har allerede skrevet 9 av dem. Foreløpig er det kun to som er utgitt på norsk, men ytterligere to kommer senere i år.

Jeg skal lese alle sammen, for dette er bra!

Forfatteren skriver godt og billedlig. Historien fenger fra start. Selv om jeg raskt får en mistanke, som faktisk viser seg å være riktig, er det en nerve av spenning gjennom hele boka.

Dette er en bok du som krimelsker, bør ha på leselista di.

Dersom du har lyst til å møte forfatteren, kan du melde deg på til arrangementet Osterøy Krimfestival, som vil finne sted på Fjordslottet hotell på Osterøy rett utenfor Bergen 19. -22. september.

Terningkast: 5-

Info:

Forfatter: Julie Hastrup
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 352
Format: Pocket
Originaltittel: En torn i øjet
Oversatt av: Karen Stokland Jensen

 

Forlaget skriver:

En sommernatt sykler den unge Anna Gudbergsen hjem etter en kveld på byen i Ringkøbing. Men Anna kommer aldri hjem. Neste morgen blir hun funnet brutalt drept i skogen.

Rebekka Holm, 35 år og nyansatt etterforsker hos Rikspolitiets drapsavdeling, blir sendt fra København til Ringkøbing. Her har Rebekka vokst opp, men hun har holdt seg unna siden en forferdelig ulykke for seksten år siden. Motvillig vender hun tilbake til hjemstedet og kastes rett inn i det lille samfunnets løgner og svik. Samtidig konfronteres hun med sin egen historie. Så forsvinner en to år gammel jente fra et supermarked. Hun heter også Anna …Om forfatteren:

Julie Hastrup er dansk krimforfatter og har utgitt 9 bøker i den populære bestselger-serien om drapsetterforsker Rebekka Holm. Hun er utdanne journalist og har vært med i bla. i TV-serien "Mord i familien".


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Cappelen Damm