Skip to main content

Anna O

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Matthew Blake
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

I snitt tilbringer et menneske trettitre år av livet sitt med å sove. Har DU full kontroll på deg selv når du ligger der under dyna? Det har ikke Anna O. Hun blir mistenkt for å ha drept to av hennes beste venner med kniv – i søvne. Problemet er at hun fire år senere fortsatt sover. Tornerose kalles hun i media.

Doktor Ben Prince er ekspert i søvnrelaterte forbrytelser. En sen kveld ringer professor Virginia Bloom. Hun jobber på søvnklinikken Abbey og nå vil hun gjerne hyre inn Ben til en spesiell sak.

Anna O har blitt overført til Abbey, og Ben er trolig den eneste som klarer å vekke henne opp igjen. Selvsagt tar han utfordringen. Han er like nysgjerrig som alle andre, om ikke mer – har hun virkelig gjort dette, og vil hun drepe igjen?

På privaten har Ben datteren Kitty sammen med ekskona Clara. Selv om forholdet dem imellom har blitt ganske lunkent, synes han det er fint å ha Clara å lene seg på i saken. Hun jobber som avdelingssjef i politiet, og var en av dem som var til stede på åstedet. Hun kjenner derfor saken godt.

 

Fengende og original historie med en artig twist

Boka har høstet gode kritikker internasjonalt, og endelig er den i Norge.

Artig og kreativ historie. Av en eller annen grunn penser tankene mine i starten innom Jenny i trilogien til Tor-Håkon Gabriel Håvardsen. Etter hvert er også tankene innom Stephen King, som har skrevet om kvinner som blir voldelige når de våkner ("De sovende"). Men det er ingen egentlige likheter. For meg framstår dette som en helt original og kreativ historie.

Språket er litt variabelt. Noen ganger glir det lett, og andre ganger er det litt mer tungrodd å lese. Det er mange detaljer, og det er viktig å "holde tunga rett i munnen" for å få med seg alt som skjer, men fengende og spennende er det fra start.

Kapitlene er greit inndelt, og for det meste er det Ben som vi følger.

Dette er utrolig nok forfatterens debutbok – en strålende debut, spør du meg. Etter å ha lest denne boka, tenker man kanskje litt ekstra over hva man drømte, og er det noe som tyder på at man har vært ute av senga... Du er herved advart ;)

Edit: Jeg fikk spørsmål om det var en logisk brist i boka siden man ikke kan gå i søvne under REM-søvn (altså mens man drømmer). Det kan ikke jeg noe om. Det står heller ikke i boka at akkurat det skjer ;)

Terningkast: 5


Info:

Forfatter: Matthew Blake
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 431
Format: Innbundet
Originaltittel: Anna O
Oversatt av: Guro Dimmen

 

Forlaget skriver:

Hva om marerittene dine er ekte minner?

Matthew Blakes verdenssensasjon Anna O er blitt kalt «Tornerose møter Den tause pasienten». Den psykologiske thrilleren er solgt til hele 30 land og er et mørkt, snedig, originalt og sjokkerende mysterium om en ung kvinne som begår et dobbeltdrap i søvne.

Anna O-saken blir den kalt: Den tragiske hendelsen om en ung kvinne som blir funnet sovende med en blodig kjøkkenkniv ved siden av seg. I hytta ved siden av ligger to av hennes beste venner, knivstukket. Da de dør av skadene, mistenkes Anna for å ha drept dem. Men Anna forblir i en sovende tilstand og får ikke forsvart for seg. Tilstanden hennes blir kalt resignasjonssyndrom. Dr. Prince, som er ekspert på søvnrelaterte forbrytelser og drap, blir tilkalt. Han blir ansett som den eneste som kan klare å vekke henne. Prince må til bunns i hvem Anna er; er hun en sovende morder – eller en syndebukk, forsvarsløs og uskyldig?

Anna O er uhyre fengslende, skremmende og interessant – og med tidenes twist. Boka vil trolig endre dine oppfatninger om søvn og drømmer, for alltid.Om forfatteren:

Matthew Blake studerte engelsk ved Durham University og Merton College i Oxford før han begynte å skrive politiske taler for det engelske parlamentet. Hele livet har han elsket Agatha Christies krimmysterier. "Anna O" er hans debut.

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Cappelen Damm