Skip to main content

Så var hun borte

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Lisa Jewell
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Tenåringsjenta Ellie står foran matteeksamen. Hun ønsker toppkarakter, og moren leier derfor inn en privatlærer til henne. Ellie synes læreren begynner å stille rare spørsmål, og kutter henne ut.

På vei til biblioteket rett før eksamen, forsvinner Ellie. Politiets konklusjon er at hun har rømt hjemmefra. Moren, Laurel tror ikke noe på det, men hun kommer ikke videre.

Ti år går, og så får moren en ny kjæreste, Floyd. Han har datteren Poppy. Da Laurel møter Poppy føler hun umiddelbart at det er en likhet med Ellie. Laurel begynner derfor på nytt å grave i saken.

Jeg har ikke så mye å si om denne boka egentlig enn at det er fin og lettlest underholdning. Historien er spennende, men jeg ante fort sammenhengen. Det var likevel ikke helt som jeg trodde, – men nesten. Likevel en fengslende historie som er vanskelig å legge fra seg.

Fin forside. Boka er gitt ut som "ordinær" innbundet bok tidligere, mens denne utgaven er i pocket, og selges i dagligvarebutikker.

Terningkast: 4+

 
Forfatter: Lisa Jewell
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2022
Antall sider: 349
Format: Pocket
Originaltittel: Then She Was Gone
Oversatt av: Anita Garmannslund
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

EN FORSVUNNET JENTE. EN DYP HEMMELIGHET.

FØR
Ellie Mack var så mange ting. Hun var femten år. Hun var yngst av tre søsken. Hun var sin mors øyesten. Hun var ferdig med eksamen og gledet seg til sommerferien. Og så var hun borte.


Det har gått ti år siden Ellie forsvant, og Laurel Mack har aldri gitt opp håpet om å finne datteren. Men snart har hun ikke lenger noe valg. Hun må gi slipp, det er andre som trenger henne.

En dag treffer Laurel en mann som tar henne med storm. Det går ikke lang tid før hun får møte døtrene hans, og den yngste, Poppy, gir Laurel et støkk. For Poppy er så utrolig lik Ellie på den alderen. Og brått kommer alle spørsmålene som Laurel har prøvd å legge bak seg, flommende tilbake. Hva skjedde med Ellie? Hvor ble det av henne, og er hun fremdeles i live? Det må være noen som vet noe om henne.Om forfatteren:

Lisa Jewell er en bestselgende bristisk forfatter som er utgitt over hele verden. Hun ble født i London i 1968 og ga ut sin første roman, Ralph's Party, i 1998. Den ble den mest solgte debutboken i Storbritannia det året.

I Norge slo hun for alvor gjennom med romanene Barndomshjemmet og Dagen vi møttes, som lå flere måneder på norske bestselgerlister.

Lisa Jewell har utgitt 19 bøker, i den senere tid en rekke psykologiske thrillere, deriblant Lucy Lambs hemmelighet, Så var hun borte, Da jeg fant deg og Hvert skritt du tar.

Lisas Jewells bøker ligger på toppen av bestselgerlistene til bla. New York Times og Sunday Times, og bøkene hennes er blitt utgitt over hele verden, på tjuefem språk.

Følgende Lisa Jewell-titler er utgitt på norsk: Arven, Tretti pluss, Den store festen, Barndomshjemmet, Dagen vi møttes, Da jeg fant deg, Så var hun borte, Hvert skritt du tar, Lucy Lambs hemmelighet, Natten hun forsvant og Familiens hemmeligheter.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "det lille ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Cappelen Damm