Skip to main content

Hundedager

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Geir Tangen
Leseeksemplar fra Gyldendal

Vi kommer rett inn i historien i boka Hundedager med en mor som skriver en slags dagbok til sønnen. De lever i et forhold hvor mannen/faren er voldelig, men det er ikke lett å bryte opp, og komme seg ut av forholdet.

På politistasjonen i Haugesund, er Gabriel Fjell tilbake, etter en lengre sykemelding. Han sliter fortsatt litt med saken fra forrige bok, Vargtimen, der flere ungdommer var med i et spill, og begikk selvmord. Den første saken han skal jobbe med er en liten gutt, som blir funnet inne i skogen, kun ikledd en pysjamasbukse. Det er tydelig at gutten har blitt drept. De har ikke fått melding om noen savnede barn. Hvem er denne gutten, og hvorfor har noen ønsket å ta livet av han? Gabriel får en tøff oppstart etter sykefraværet. Sentral i historien er også journalist Kasper Solvik.

Miljøet i historien fremstilles som guffent, og det er en ubehagelig stemning rundt flere av situasjonene i historien. Derav tittelen Hundedager.  

Tangen skriver en god og virkelighetsnær historie. Språket er bra, både billedlig og overbevisende, og dette gjør at jeg tror på historien.

Med disse to bøkene om Gabriel Fjell, synes det som om forfatteren har spesialisert seg på litt mørke og viktige temaer. Det er bra, fortsett sånn!

Boka når ikke helt opp til Vargtimen, som jeg trillet en 6'er for, men Hundedager lander på en solid 5'er. Jeg klarer ikke helt å sette fingeren på hva som er begrunnelsen, men det kanskje noe med beskrivelsene, og ikke minst selve historien.

Terningkast: 5+

Forfatter: Geir Tangen
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 346
Format: Pocket
Kilde: Forhåndseksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

En liten gutt blir funnet drept i et turområde i Haugesund. Han er slått i hjel med en stein og kastet nedfor en bratt skråning. Den brutale volden mot det forsvarsløse barnet sjokkerer selv erfarne politifolk. Overbetjent Gabriel Fjell og hans team må ha hjelp, og Kripos-etterforskeren Aida Ibrahim kommer fra Oslo for å bistå arbeidet. Timer og dager går uten at noen melder gutten savnet, og til tross for at Gabriel Fjell og teamet hans arbeider døgnet rundt, klarer de ikke å identifisere gutten.

Samtidig vikler en lokal frilansjournalist seg inn i garnet, og velter med det den første dominobrikken i dette dystre mysteriet.

Etter hvert avdekkes en historie, mørkere og farligere enn noen kunne ane.


Om forfatteren:

Geir Tangen (f.1970) er fra Øystese i Hardanger, men har vært bosatt i Haugesund siden 1996.

Han er utdannet allmennlærer og har jobbet i ungdomsskolen siden 1996. Han har også jobbet som frilansjournalist i radio, TV og aviser siden 1990, og skriver i tillegg til sine kriminalromaner også en del noveller.

Han debuterte i januar 2016 med krimromanen Maestro på eget forlag, og gjorde umiddelbar suksess med denne. Boka ble nominert til Maurits Hansen prisen «Nytt blod» i 2017, og til to krimpriser i Nederland året etter. Hjerteknuser kom i 2017, mens siste bok i serien Død manns tango kom i 2018. Trilogien om Viljar Ravn Gudmundsson og Lotte Skeisvoll er oversatt til en rekke språk. Han har skrevet en rekke krimnoveller for både ungdom og voksne som er utgitt i ulike antologier de siste årene.

Sommeren 2019 startet han arbeidet med en helt ny krimserie der første bok Vargtimen er planlagt utgitt i 2021. Geir Tangen representeres av Gyldendal Agency.

 


 


Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Gyldendal