Skip to main content

Jomfruene

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Alex Michaelides
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Mariana har nylig blitt enke, og jobber som terapeut. I gruppeterapien sin har hun en creepy klient, så da niesen hennes, Zoe, ringer og forteller at en venninne er myrdet, synes hun det er greit med et avbrekk. Hun reiser til Zoe, som går på skole i Cambridge. Venninnen som ble drept tilhører en gruppering blant studentene som heter Jomfruene. Snart blir enda en av jentene funnet drept. Marianas mistanke faller raskt på en av professorene på skolen.

Hva kan jeg si om denne boka.... Debutboka til forfatteren, Den tause pasienten, som kom i 2020, er en av de bedre bøker jeg har lest. Løsningen der overrasket meg totalt, og er en bok som fortsatt sitter "godt i". Derfor var forventningene til denne andre boka skyhøye. Dessverre klarte han ikke helt å innfri dem.

Isolert sett, så er historien og plottet godt, språket er lettlest og den "snikende uhyggen" som en psykologisk thriller skal ha, er på plass. Hadde dette vært en bok fra en annen forfatter, eller en debutbok, så hadde jeg nok gitt den strålende kritikk, for det er en bra bok!

Når det er sagt, så må det også sies at jeg allerede fra gjerningspersonens introduksjon i boka, fikk jeg en sterk mistanke, og den mistanken forsterket seg ytterligere gjennom boka. Selvsagt forsto jeg ikke historien rundt, men jeg liker best når jeg blir overraska, også over hvem som står bak. Med tanke på hvordan forfatteren klarte å rundlure meg i sin forrige bok, så må jeg derfor innrømme å være litt skuffa denne gangen.

Det kan nok hende at jeg "leste boka med lupe" fordi jeg forventet å bli grundig lurt. Jeg vet ikke. Gi meg gjerne dine tilbakemeldinger når du har lest den.

 

Forfatter: Alex Michaelides
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 336
Format: Innbundet
Originaltittel: The Maidens
Oversatt av: Line Gustad Fitzgerald

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

Jomfruene er en smart, sofistikert og overraskende psykologisk thriller fra Alex Michaelides, forfatteren av krimsensasjonen Den tause pasienten, som ble solgt til 50 land og lå over ett år på New York Times' bestselgerliste.

Psykoterapeut Mariana drar til Cambridge da en studievenninne av niesen blir funnet myrdet. Her blir Mariana involvert i en hemmelig gruppe jenter som går under navnet Jomfruene. Da enda en student blir funnet drept, blir Mariana overbevist, til tross for alibiet, at den karismatiske professor Edward Fosca står bak drapene. Men hvorfor skulle professoren drepe studentene sine? Og hvorfor vender han stadig tilbake til teksten om Persephones reise til ned i underverdenen?


Om forfatteren:

Alex Michaelides ble født på Kypros i 1977 og har gresk far og engelsk mor. Han studerte engelsk litteratur på Cambridge og fikk sin MA i manusutvikling ved filminstituttet i LA. Han har skrevet manus til flere store Hollywood-filmer. Han bor i London.

Michaelides fikk en eventyrlig start på forfatterkarrieren med Den tause pasienten – som ble den mest solgte debuten i verden i 2019. Den lå over ett år på New York Times' bestselgerliste og er solgt til 49 land, noe som er rekord for en britisk debutant. Brad Pitt og Plan B har sikret seg filmrettighetene til thrilleren, som har ligget på bestselgerlistene i hele verden og har fått glimrende kritikker av internasjonal presse. Også i Norge har anmelderne latt seg begeistre og landet på terningkast 5 og 6. Forfatteren deltok på Krimfestivalen i Oslo 2020.

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene må merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er dette MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg velger også selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken, og på hvilket tidspukt jeg gjør det. Det er viktige punkter for meg. Jeg er ikke tilknyttet noen forlag, eller bedt om å skrive noe.

Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har derfor INGEN økonomisk fordel, og heller ingen kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres kun av idealistiske formål, fordi jeg ønsker at gode bøker, skal nå ut til flere lesere.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa
- Lesedilla

- God Bok!

Les det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet her:

 

Cappelen Damm