Skip to main content

Zapping

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Audbjørg Gjerde Lippert
Leseeksemplar fra Olla

Forlaget skriver:
Eit manuskript blir ein dag funne i ei nattbordskuffe på Margaretaheimen, der Celines demente mor, som glir inn og ut av hukommelsen, bur på slutten av livet. Til si forundring oppdagar Celine at manuset handlar om henne, sett gjennom mora sine auge, eller slik mora trur livet til dottera har vore. Ikkje minst legg ho vekt på ein ferietur til Paris der Celine er saman med ei barndomsvenninne. Her avdekker ho konkurranse og sjalusi som sterke element mellom dei to kvinnene som då er i trettiåra.

Rammeforteljinga tek opp eit emne som er lite belyst i litteraturen: livet til demente som lever på sjukeheim. Gjennom den eldre kvinna møter vi tilsette på Margaretaheimen og dottera Celine, og i den samanhengen kjem vi nær eit mor-dotter-forhold der det meste er snudd opp-ned i høve til tidlegare i livet.

Zapping er ei bok som gjennom dramatikk og sterke kjensler tek opp relasjonar på godt og vondt mellom kjønn, venner, foreldre og barn.Romanen har fleire møtestader i den ytre handlinga, og vi treffer hovudpersonen Celine i ulike fasar av livet. Geografisk er boka delt mellom Frankrike og Norge

 

Forfatter: Audbjørg Gjerde Lippert
Forlag: Olla
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 211
Format: Pocket
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Dette er en bok om sykdommen demens, og en dame som bor på et sykehjem. Parallellt får vi en historie om Celine på tur til Frankrike, slik moren tror at datteren har hatt det.

Lettlest bok som tar opp en viktig sykdom; en hjernesykdom hvor symptomene er dårligere hukommelse, problemer med språket og vanskeligheter med daglige gjøremål.  Mer enn 77 000 mennesker har denne sykdommen i Norge. Det finnes få skrevne skjønnlitterære bøker med denne sykdommen som tema.

Boka er skrevet på nynorsk, men det legger du knapt nok merke til.

Om forfatteren:
Audbjørg Gjerde Lippert er cand.mag i filosofiske fag. Hun har arbeidet i flere nasjonale og internasjonale organisasjoner og bedrifter i tillegg til å ha undervist. Hun har tidligere gitt ut flere andre bøker.

 

Meld deg inn i disse gruppene på på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips

- Krimbøker

-
Lesetips for bokelskere

 Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør leseeksemplarer fra forlag merkes med reklame. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka kan ikke videreselges i ettertid.

 

Små forlag