Skip to main content

Påskeegget

  • Mari Linvik Nesje

Påskeegget har en lang tradisjon i Norge, både det ekte egget og det av sjokolade. Egget er et tegn på spiren til nytt liv. Noen steder i verden er dekorering av påskeegg en ren kunstart.

Påskeegg til både små og store barn

Du kan lage påskemarsipanen til eggene selv. Selvfølgelig lar du påskeharen gjemme egget / eggene og gir barna, både de små og de stor lapper med gåter om hvor de kan finne eggene.


Lag påskeeggene selv av pappmassje!

Lag klister av hvetemel og vann. Blås opp en ballong. Klipp opp strimler av papir, gjerne avispapir og dypp dem i klisteret, legg strimlene lagvis rundt og rundt ballongen. Du må klistre ganske tykt på. La ballongen i noen dager. Så kan du skjære egget i to. Du må lage en kant som du limer fast på innsiden av den ene biten. Så er det bare å male og dekorere i vei!Dekorering av egg

Tradisjonen med å farge egg kommer fra orienten og er særlig sterk i Øst- og Mellom-Europa der dekoroering av egg har utviklet seg til en ren kunstart.

I mange land var det tradisjon at jenter ga sin utkårede et rødt påske-egg på påskeaften. Tyskland har tradisjon for å spise grønn-fargede egg skjærtorsdag. I Tyskland er det også vanlig at venner gir hverandre håndmalte egg. Mange steder males eggene i tradisjonelle mønstre som i n enkelte landsbyer har blitt overlevert gjennom generasjoner

I Nederland henger folk opp fargede egg i trærne i hagen og det er påskeharen som gjemmer barnas påskeegg.

De aller mest berømte påskeeggene, er dem Carl Faberge laget. De berømte Faberge-eggene. Peter Carl Faberge var en russisk og i 1884 laget han et påskeegg til den russiske tsaren. Egget skulle være en gave til hans kone i forbindelse med påsken. Tsaren var så begeistret at han bestemte at Faberge skulle lage ett slikt påskeegg hvert år.

Faberge-eggene er utrolig verdifulle, egget til venstre heter Coronation Egg, det ble laget i 1897. Inni egget lå den vakre vognen som er en eksakt kopi av den kroningsvognen til tsaren. Bare vognen tok det 15 måneder å lage.

 

Verdens eldste dekorerte egg

Det ble funnet dekorerte egg i en grav fra omkring 300 år e.Kr. Vi tror at disse deekorerte eggene skulle å bringe lykke og beskytte den døde mot onde ånder.

 

Motiver på eggene

I Øst-Europa er det en del motiver og farger som har tilknytning til kirken. Blå prikker symboliserer Jomfru Marias tårer da hun gråtende og ulykkelig hadde malt egg til Pontius Pilatus for å få ham til å benåde Jesus. I Polen maler er det vanlig å male spraglende og fargeglade egg fordi Maria en gang skulle ha gjort det for å glede Jesusbarnet.