Skip to main content

Tips før du knipser sommerbildene

  • Kent Bentzen

Sommerferien står for tur, og ønskene om å ha med noen gode bilder hjem fra ferien dukker opp.

Her er noen tips for hvordan feriebildene blir litt mer interessante.

Det aller første som kan være greit å tenke på er å rydde, dvs fjerne alt i bildet som forstyrrer. Det kan være søppel på bakken, greiner som stikker frem m.m. Disse tingene er ikke så lett å se i øyeblikket da vi er opptatt av motivet vårt, men bruk noen sekunder ekstra på å se etter slike ting.

Det finnes en del regler som kan følges for å få et godt fotografi, men ingen regler uten unntak. Det kan være greit å passe på at horisonten er rett. Bildet blir aldri helt rolig med en som er skeiv, så hold kameraet rett.

Det gyldne snitt er noe mange kjenner til. Det behøver ikke å følges, men midtstilling av motiv blir lett kjedelig og statisk. La modellen se inn i bildet, dvs mer luft foran ansiktet enn bak. Tar du bilde av en oppreist person, så bøy deg litt ned når du tar bilde, ellers blir overkroppen alt for lang i forhold til beina.

Pass også på hva som er bak motivet ditt. En horisont som går rett gjennom et hode, eller greiner og lyktestolper som vokser opp av hodet er ikke heldig.

Blitsen som står på kameraet er en nødløsning i det totale mørke. Det finnes riktignok en del tilbehør eller ekstra blitser som fungerer bedre, men dagslys både ute og inne gir bløte og behagelige skygger i ansiktet. Blits som står på kameraet lager ingen skygger eller tegninger i ansiktet, slik at personen blir som regel seendes litt sykelig ut.

Digitalkameraet har gjort det lett å ta mange bilder, for så å tenke at i hvert fall ett bør bli bra. Det har lett for at alle blir dårlig, så bruk litt lengre tid på hvert bilde - og tenk igjennom punktene over før du trykker for å ta bildet.