Skip to main content

Tvinnefossen

  • Anne Lise Johannessen

I Stryn kommune ligger flotte Tvinnefossen. Dette er trolig den største fossen i Nord-Europa som dyr og mennesker kan gå bak.

Har du lyst på en fin gåtur hvor du kan gå bak fossen? Da bør du dra til Tvinnefossen. For å komme dit, kjører du panoramaveien, F698 fra Stryn til Hopland og parker gratis ved Rand skole. Turen er lett, ca 1400 meter med flatt terreng. Med rolig gange inkludert pauser for å se på stort og smått langs veien, kommer du bort til fossen på ca en halvtime.

I starten går man langs en privat grusvei, og gjennom gårdstun som har lagt vekt på å lage veien til en hyggelig opplevelse. Etter en stund går veien videre inn på en traktor-/skogvei til du kommer fram til fossen.

Rett før fossen er det benker og bord hvor man kan ta seg en pause. Her ligger det også en gjestebok hvor man kan skrive en hilsen i.

Det er mest vann i fossen på vårparten, men du kan også være heldig se en foss med mye vann på høsten.

Navnet på fossen, Tvinnefossen, kommer av at fossen fosser rundt som når man tvinner garn.

Hvis du vil gå en litt lenger tur, kan du gå stien ned til Hammerstunet, og deretter videre til Tvinnekråna. Det er et gammelt sagbruk. Flommen har ødelagt området, men saga står der fortsatt.

Foto: Anne Lise Johannessen