Jakten på en serieovergriper
- Forfatter: Anne-Britt Harsem
- Leseeksemplar fra forfatteren
Forfatter Anne-Britt Harsem er god på å formidle sanne og vonde historier. I denne boka er det Stine hun forteller om. Stine var et barn som ikke ble "sett" i hjemmet. Da hun som 11-åring fikk en mobiltelefon, lagde hun en profil på en chatteside. Der fikk hun masse oppmerksomhet, men av den typen som et barn bør slippe. Det ble starten på et langt mareritt med overgriperen Otto.
Jeg merker at jeg sitter anspent og leser. Jeg kjenner at jeg blir sint på overgriperen, og får lyst til å hoppe inn i handlinga og fortelle Stine at hun ikke må gi etter, så vil jeg skjelle ut Otto før jeg legger inn en anmeldelse på han. Og ikke minst ville jeg sendt en bekymringsmelding om utredning av helsen til Stines mor, hvor jeg får vibber til Münchhausen by proxy.
Forfatteren skriver på en god måte. Uten at hun tar med de verste detaljene, får man et godt innblikk i den tragiske historien.
Tøffe Stine valgte i voksen alder å politianmelde mannen som hadde misbrukt henne gjennom flere år i barndommen. Han soner nå en dom på tolv år for overgrep mot fem jenter.
Dette er en sterk historie, og boka fortjener hver eneste prikk den kan få på terningen.
Som forfatteren selv sier da jeg intervjuet henne:
– Faktabaserte historier er viktige og riktige å skrive om, for å opplyse og sette søkelyset på temaet.
I etterkant av bokslippet har både forfatter og Stine fått henvendelser fra flere unge. En 13 år gammel jente fortalte at boka ga henne styrke til å fortelle foreldrene om en slik situasjon som hun var i, så åpenhet om slike historier hjelper!
Terningkast: 6
Info:
Forfatter: Anne-Britt Harsem
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 185
Format: Innbundet
Forlaget skriver:
Stine Reksten opplevde overgrep som varte gjennom flere år. Som voksen skjønte Reksten at det kunne være flere ofre enn henne. Og at hun måtte stoppe ham. Stine vokser opp i en liten bygd på Vestlandet. Hjemme går mor med hørselvern på hodet for å stenge ute lydene fra barna. Barneverntjenesten forsøker å hjelpe den dysfunksjonelle familien.
En kveld logger Stine seg på internett med mobiltelefonen hun fikk til elleveårsdagen, og lager en profil på en chatteside. For første gang opplever hun å få positiv oppmerksomhet. Noen uker senere skriver hun til gruppa: «Hva er den minst smertefulle måten å dø på?» Før monitor rekker å slette meldingen får elleve-åringen et svar: «Du får ikke lov til å forlate denne verden før du har blitt kjent med meg. Alt skal ordne seg, det lover jeg deg.»
Mannen presenterer seg som Otto. En trettisju år gammel mann fra Østlandet. Etter noen måneder med kontakt kommer han til Vestlandet og besøker henne. Det er begynnelsen på et overgrepsmareritt som varer gjennom flere år. Den psykiske makten mannen fikk over den lille jenta skildres nådeløst av forfatteren Anne-Britt Harsem. Stine var redd ham, hun følte på skyld og skam, samtidig var hun avhengig av ham og glad i ham. Han plasserte henne i en umulig situasjon.
Mange år senere ser Stine et bilde av Otto i avisen. Han er på konsert, står helt framme ved scenekanten, omringet av masse barn. Hun skjønner at det kan være flere ofre enn henne. Og at hun må stoppe ham.
Nå er rollene byttet om. I to år jakter hun på serieovergriperen, samler bevis før hun går til politiet. Etterforskningen avdekker flere ofre, og takket være Stine kan politiet pågripe mannen, reise tiltale og få ham dømt.
Om forfatteren:
Anne-Britt Harsem (f. 1961) debuterte som sakprosaforfatter i 2012 med "Mammas svik", om overgrepssaken i Alvdal. Året etter ga hun ut oppfølgeren "Brev til min datter" og til slutt "I et hus i Alvdal". Bøkene utgjør den såkalte Alvdal-trilogien.
Harsem har i en årrekke vært frilanser for Statsforvalteren i Oslo og Viken som midlertidig verge i forbindelse med tilrettelagte avhør av barn og unge i straffesaker der mindreårige har status som vitne eller fornærmet.
I 2021 ga Harsem ut "Naboene. 22. juli og tiden etter" Boken fører stemmen til flere av naboene som deltok i redningsarbeidet 22. juli, om livet deres i tiden etter, og om prosessen rundt minnestedet. Mars 2023 lanserte Harsem boka "Din vilje skje - En oppvekst med karismatisk kristendom". Historien i denne boken baserer seg på samtaler med en kvinne som i ung alder ble dratt inn i et pinsemiljø mot sin vilje.
Om meg:
Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.
Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.
Hvordan bestemmer jeg terningkastene?
6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)
Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?
Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om. Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.
Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.
Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)