Skip to main content

Men du ser ikke syk ut

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Ragnhild Holmås
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Ragnhild hadde nettopp blitt ferdig med en mastergrad i russisk da hun fikk kyssesyken. Hun var da 23 år gammel. Tiden gikk, men hun ble ikke bedre. Det viste seg at hun hadde fått sykdommen ME.

Hun møter stadig uvitende personer og har fått mange rare kommentarer i likhet med andre som lever med ulike "usynlige" sykdommer, både blant helsevesenet og i samfunnet ellers.

I denne boka skriver hun litt om sin sykdomsdebut, forteller om kommentarer hun og andre har fått, og prøver å tette noen kunnskapshull angående det folk ofte misforstår. Hun tar bl.a. for seg forskjellen mellom kronisk utmattelse og ME, som mange oppfatter som det samme.

Og hva betyr det f.eks. at man "klarer noe". Er det kun aktiviten isolert sett, eller bør man også se på hvordan det går med personen en time eller et døgn etterpå. Det å klare noe trenger for enkelte et langt tidsperspektiv.

 

Forlaget skriver:
Ragnhild Holmås ser helt frisk ut når du treffer henne på kafé. Så hvorfor jobber hun ikke? Er hun egentlig så syk som hun sier?

Hun er en av flere hundre tusen nordmenn som lever med en usynlig sykdom. Selv om de har ulike diagnoser, kan de oppleve samme bagatellisering og mistenkeliggjøring – fra leger, Nav og arbeidsgiver, til og med fra venner og familie. De får høre at de må skjerpe seg. Slutte å syte. Bare tenke positivt.

I boken Men du ser ikke syk ut utfordrer Holmås denne mistenkeliggjøringen. Hun inviterer leseren med bak kulissene til en person som later som om hun er frisk i frykt for å bli mistenkt for å late som om hun er syk.

Hennes historie om skjuling, skam og selvbedrag flettes sammen med korte essays og kreative elementer til en sjarmerende, men samfunnskritisk bok. Med humor og lekenhet utforsker hun hvor fordommene kommer fra, hvorfor kunnskapshullet om sykdommer som rammer flest kvinner er så stort, og hvorfor i alle dager folk prøver å kurere henne med yoga og rare juicer.

Boka har forord av Anne-Kat. Hærland som lever med en usynlig øyesykdom.

Selv om jeg har lest denne boka som ebok, så finnes den også i papirformat.

 

Forfatter: Ragnhild Holmås
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2020
Antall sider:
Format: Ebok
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Denne boka kunne jeg ønske at hadde vært pensumbok i legestudiene. Ikke bare fordi den handler om ME, men også fordi mye at innholdet tar for seg hvor lite forståelse man kan bli møtt med når man lever med en såkalt usynlig sykdom, både blant helsevesenet og i samfunnet ellers.

Anne-Kath Hærland sier så fint i innledningen: "Folk mener jo ikke noe vondt med det. De vet bare ikke bedre. De tenker seg ikke om. Det er jo også mulig at de bare er veldig, veldig dumme. Å skråsikkert hevde at folk ikke er syke fordi de ikke ser syke ut, er helt koko. Det å ha hatt én sykdom betyr IKKE at du vet hvordan det er å ha en annen. Du vet ikke hvordan det er å ha ME fordi du en gang var dødssliten."

Forfatteren selv skriver at "Takket være ME's alias 'kronisk utmattelse' forstår ikke folk forskjell på å være sliten og ha ME, og at det kan sammenlignes med å være litt fysen på en sjokolade, og ikke ha spist på en uke - eller som å slå sammen 'kronisk ristesyndrom' med sykdommen Parkinsson. Denne sammenslåingen bagatelliserer sykdommen og gjør at folk får feil oppfatning." Dette fører også til en del feildiagnosering.

Veldig fin bok. Burde finnes i bokhyllene til alt av helsepersonell og pårørende til personer med "usynlige" sykdommer.



Om forfatteren:
Ragnhild Holmås (f. 1988) er statsviter og tekstkonsulent. Som 23-åring fikk Ragnhild Holmås sykdommen myalgisk encefalopati (ME). Hun opplevde at det å bli trodd ble en minst like stor utfordring som selve sykdommen. På Instagramkontoen @serikkesykut skaper hun stor begeistring med fakta, fjas og fordomsknusing om usynlig sykdom.

 

Meld deg inn i disse gruppene på på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips

- Krimbøker

-
Lesetips for bokelskere

 



Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør leseeksemplarer fra forlag merkes med reklame. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka kan ikke videreselges i ettertid.

 

Cappelen Damm