Skip to main content

Middagstips: Tapas

  • Anne Lise Johannessen

Mona ringte meg en torsdagskveld. Hun hadde sittet og sett i boka 'Smak spansk' fra Gursli Berg. Kunne vi ikke hatt tapas på søndag da - på selveste morsdagen, foreslo hun. Selv hadde jeg nettopp sett i 'Tapas på norsk' fra Vigmostad & Bjørke. Ja, hvis dere hjelper meg å lage det, så gjør vi det, sa jeg. Planen var å bruke oppskrifter fra de nevnte bøker. Ting blir ikke alltid som man planlegger, men jeg fikk god hjelp fra Meny i det minste ;)

Tapas består av flere småretter som settes sammen til et måltid. Retten kommer opprinnelig fra Spania, men har blitt veldig populær i Norge de siste årene.


Lefseruller med skinke
Det finnes mange oppskrifter på dette. Siden jeg har et barn som "er redd for grønnsaker" og et annet som "iallefall ikke kan spise ruccola" som er godt i denne retten - valgte jeg å lage min egen variant. Jeg kjøpte inn tortillalefser, smørte disse med kremost (Jeg brukte Snøfrisk), dekket over noen av de med spekeskinke, andre med vanlig kokt skinke. Noen av de fikk også et dryss med tørket basilikum. Så er det bare å rulle de sammen og dele de opp i passende biter.

De kan fint lages dagen før, men de er jo veldig lette og raske å lage. Restene passer fint i matboksen eller som snacks.

 

Twice Baked potatoes
Denne retten har jeg laget før, og det synes vi var godt. Den er lett å lage. Det er bakte poteter delt i to hvor potetfyllet tas ut og blandes med rømme, bacon, ost og smør før det legges tilbake i potetskallet. På toppen tok jeg litt revet ost.  Poteten kan jo bakes ferdig dagen før. Oppskriften fant jeg på Rema 1000.

 

Bruchetta med tomater og parmesan
Bruchetta smaker deilig. Planen var å riste loffskiver og ha på hvitløkssmør og bruchettablandingen. Isteden ble det ferdig innkjøpte "kavringbrød" fra Meny. Bruschettine heter de.  Oppskrifter på Bruchetta finnes det massevis av varianter på. Jeg brukte denne som jeg fant på nettsiden til Rema 1000.

 

Spanske kjøttboller
Små kjøttboller brukes ofte til tapas. Det tar litt tid å lage og krefter, og den tida og energien hadde jeg ikke denne gangen - men det hadde Meny ;) I kjølevaredisken fant jeg en pakke med ferdigstekte spanske kjøttboller fra Brødrene Finsbråten. Perfekt til tapas sto det på pakka. Javel, da tar vi de.

 

Tortelloni
Å nei, vi glemte å kjøpe vårruller da vi var på Meny. Jeg hadde tenkte å ha noen få av de. Da var det bare å kjøre tilbake, men da var det utsolgt. Isteden fant jeg diverse pakker med Tortelloni i kjøledisken. Det fantes med masse forskjellig innhold. Jeg tror ikke jeg har smakt dette før, men det så jo litt tapasaktig ut. Vi valgte en pakke med fyll av kylling og bacon.

Disse glemte vi å ta bilde av, men vi synes ikke de var noe særlig gode heller - så det er like greit.

 

Cæsar salat
Cæsarsalat hører med, og det er kjempegodt. Jeg kjente at jeg ikke orket å sette i gang med å lage det selv. Hjemmelaget er best selvfølgelig, men den så ikke så gal ut den jeg fant i ferskvaredisken til Meny heller. Sammen med en ferdigkjøpt Cæsardressing, ble det et bra alternativ.

 

Avocado- og tomatsalat
Denne salaten så veldig god ut. Det så ikke ut til å være så mye arbeid heller. På toppen drysset jeg et lite lag med parmesanost.

 

Småpoteter
Poteter er selvfølgelig lett og best å lage selv. Det finnes flere varianter til tapas. Vi er ikke altfor glade i poteter, så jeg kjøpte en pakke jeg så på Meny. Ferske, ferdig kokte småpoteter med skall og krydder.

 

 

 

Pinchos med smeltet tomat cheddar og skinke
Da jeg kom over denne oppskriften, så måtte også denne retten bli med. Jeg ristet 4 skiver loff, og tok på et tynt lag med hvitløkssmør. Jeg tok nok litt mer ost enn det sto i oppskriften. Etterpå delte jeg hver skive på skrått i to.

 

 

 Les også: