Skip to main content

Lekeguide: 1 - 5 år

  • Anne Lise Johannessen

Alt babyen din lærer i løpet av det første året i livet begynner med sansene. Faktisk blir de viktigste områdene av babyen sin hjerne "lyst opp" av stimulering av hjernen. Vi har samlet sammen tips om leker, det å være foreldre og aktiviteter som er spesielt gode for å stimulere din nyfødte sine sanser og utvikling, helt fra begynnelsen.

12 - 18 mnd:

Det har vært et år med oppdagelser, veldig fysisk framgang og så mye moro for deg og babyen din! Du har hatt mange grunner til å feire på veien, og den tilliten du har inspirert til vil gjøre babyen din klar til milepælene i barnet sitt andre år… ivrig etter å utforske og lære, fantasere og leke!

Når de er 13 måneder går ca. Halvparten av alle barn, men de fleste faller hvis de mister likevekten. Hun er mer målrettet når hun utforsker en ting. Hun kan legge sammen to ideer for å lage en plan og oppførselen hennes begynner å vises. Hun begynner å behandle ting på riktig måte: Hun koser med teddybjørner og trykker på knapper.

Riktige leker: Foten-i-gulvet leker til å sitte på, musikkleker, lekesett med dyr, kommunale kjøretøy, kjøretøy i nabolaget, leker som forsterker fysisk utvikling & koordinasjon, lekesett med dukkehus, dra & dytt leker, sakte, batteridrevne leker til å sitte på, byggesett, lekesett

 

18 - 24 mnd:

Din smårolling tar imot enhver mulighet til å lære med åpne armer og insisterer ofte på "å gjøre det selv!". Hver dag bringer med seg nye oppdagelser, og "late-som" leker kan hjelpe barnet ditt til å forstå nye opplevelser og få den store verden ned i riktig størrelse.

Han er veldig bevegelig. Han kan gå forover, til siden og bakover. Han kan løpe. Han kan dra en leke i en snor eller klare å dytte den. Han kan bruke føttene sine til å dytte en sykkel framover. Han kombinerer håndleddbevegelser ved å slippe. Han kan putte enhver form i en sorterer og kaste en ball. Han kan putte en kloss oppå en annen. Han kan ha et vokabular på 50 til 200 ord. Noen uker legger han til mange nye ord, andre uker ingen. Han prøver og øver hele tiden. Han kan følge enkle instruksjoner. Din baby har rytme! Alt du må gjøre er å slå på musikken og han begynner å danse. Så kom deg ut på dansegulvet sammen med den dansende babyen!

Riktige leker: Lekesett med forskjellige temaer, leker som hjelper til med å forbedre øye-hånd koordinasjon, sakte, batteridrevne leker til å sitte på, voks-med-meg leker til å sitte på, Biler, lastebiler, tog og andre kjøretøyer

 

2 - 2,5 år :

To-åringer er fulle av energi, entusiasme , oppdagelseslyst - og en voksende uavhengighet. Med så mange nye ferdigheter når hun fyller 2, kan ikke barnet ditt vente med å bruke dem!

Sosial lek blir mer viktig for en to-åring. Hvis andre barn er i nærheten, vil kanskje to-åringen din "eksplodere" i aktivitet. Han leker for seg selv og får brikkene til å passe i puslespillet. Han imiterer de han kjenner og liker å gjøre det de gjør. Han begynner å bruke fargestifter. Han setter sammen ord og lager enkle setninger og kan følge enkle instruksjoner. De fleste smårollinger er glade i å uttrykke seg selv gjennom musikk og dans. Gi barnet ditt en mulighet til å få et kreativt kroppsspråk.

Riktige leker: Leker som oppmuntrer til rollespill og sosial interaksjon med andre, konkurranser med små kjøretøyer, humørfylte leker med små kjøretøyer, sitte-på leker, rollespill-leker, sportsleker, rulleskøyter, Batteridrevne leker til å sitte på, lekebokser

 

2,5 - 3 år :

Leke "late-som" er grunnlaget for en rik fantasi - se våre ideer til aktiviteter og rekvisita - og det hjelper også smårollingen din med å forstå ting, uttrykke individualitet og skaffe seg en følelse av kontroll.

Hun forteller deg hva hun skal tegne før hun begynner med tegningen, men hvis hun synes at tegningen likner noe annet, dropper hun den egentlige planen. Hun starter og stopper uten å falle, plutselig gjør hun noen krumspring, løper og hopper. Hun kan leke på egen hånd, og få brikkene til å passe i puslespillet. Hun liker å velge farger. Hun forventer at du henger opp arbeidet hennes; det er alltid den beste belønning. Kan du lure smårollingen din? Når han var yngre kunne du det, men nå når han blir eldre er det ikke så enkelt.

Riktige leker: Lekekjøkken med "liksom mat" og kjøkkenutstyr, Enkle kjøretøy med fjernkontroll, musikkleker

 

3 år :

Med fantasien i full blomst, når tre-åringen høyden av late-som perioden. Du har utvilsomt også lagt merke til at barnet ditt aldri slipper opp for spørsmål!

Hun elsker aktiviteter som løping og jaging, og vil helst ikke stå stille. Hun kan kaste kort med ball. Hun kan fange en ball som blir kastet rett i armene hennes. Hun kan lage former og kan sette dem sammen for å lage ting. Hun begynner å forme sine små tegn til skriving. Hun leker ofte at hun er noen andre og kler seg ut regelmessig. Mye moro for barnet ditt ved å finne ut hva som mangler, særlig når du velger spennende ting!

Riktige leker: Dukkehus og tilbehør, lekesett & action figurer, rollespill, biler, kjøretøyer og RC leker, kreative aktivitetsleker, batteridrevne leker til å sitte på

 

4 år :

Late-som lek fyller ditt førskolebarn sine dager, og de første gode vennskapene begynner å utvikle seg ettersom sosiale ferdigheter blir bedre.

Hun kan gå langs en fortaukant, klatre opp trappene på en sklie, bruke et klatretau og sykle på en sykkel. Hun kan lære å svømme, gå på skøyter, ski, danse og bruke en trampoline. En ny kreativ teknikk kan holde henne opptatt i timevis. Hun begynner å legge til detaljer i tegningene sine. Hun kan begynne å skrive navnet sitt på maleriene sine. Hun forstår at andre mennesker har følelser som er forskjellige fra hennes egne. Unger liker mysterier. Lag et mysterie av enkle bokser ved å gjemme noe mystisk inne i dem!

Riktige leker: Dukkehus og tilbehør, biler, kjøretøyer og RC leker, rollespill, leker som oppmuntrer til fysisk aktivitet, sportsleker, batteridrevne leker til å sitte på, kreative aktivitetsleker

 

5 + år :

Få venner, forme ideer, følge regler… alt kommer sammen nå og akkurat i riktig skoletid! Fantasien når også nye nivåer, og atletiske evner skinner.

Han tegner gjenkjennelige biler, skriver navnet sitt og legger puslespill for viderekommende. Hans hukommelse utvider seg og han begynner å gjøre sammenlikninger. Han gir grunner og løser problemer. Han kan organisere noen ting og sortere dem i enkle kategorier. Han forklarer leker til andre barn. Han forklarer til andre når noe er "på lat" og annet er "på ordentlig". Kan barnet ditt finne en skatt gjemt i hennes eget hus? Et skattekart vil hjelpe henne!

Riktige leker: Programvare til barn, leker som oppmuntrer til kreative uttrykk, sparkesykkel for nybegynnere & viderekommende, skateboards, sparkesykkel for avanserte brukere

 

Denne siden er laget i samarbeid med www.fisher-price.no